Политика

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС

От Euronews България Euronews България

Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-ото Народно събрание. Най-възрастният депутат бе издигнат след споразумение между парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "БСП за България", ДПС и "Български възход".

Той събра 139 гласа подкрепа, 73 гласуваха "против".


Кой е Вежди Рашидов и откъде тръгва пътят му в политиката

Новият председател на парламента е от стар турски род от Люлебургас, прехранвал се от тютюн. Баща му работи в мините в Смолянско, а майка му е известната певица на турски и български народни песни Кадрие Латифова, която наричат „Славея на Родопите”. Отива си твърде млада – на 32 години, при катастрофа. Тъй като баща му и брат му работят по рудниците, Вежди е изпратен в сиропиталището в село Студен кладенец близо до Крумовград, а през ученическите и студентските му години в София чиракува в ателиета и работи като общ работник на гара Искър и Сточна гара. Завършва Художествената академия през 1978 г.

Тръгналият от сиропиталището Вежди Рашидов неведнъж е казвал, че политиката не е негова цел. През годините става известен с бохемския си живот, партитата и наградата му от Илия Павлов – главен мултак на държавата по случай неговия 45-ти рожден ден.

Избран е за депутат в 41-ото Народно събрание от Кърджали, като водач на листата на ГЕРБ. От 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. е министър на културата в първото правителство на ГЕРБ, а от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. - във второто. Председател е на Комисията по култура в 44-тото Народно събрание.

След два мандата като министър Вежди Рашидов се връща към изкуството заради здравословното си състояние – през 2015 г. е опериран от рак на гърлото в Германия. Това е и причината да откаже алкохола и пушенето.

„Политиката е мръсна работа. В 45-ото Народно събрание видях дъното на парламентаризма. Изхарчихме половин милиард лева заради инфантили, които не си дават сметка, че това тежи на джоба на българина”, казва преди години Рашидов и добавя, че ако го ядосат, може и да се върне в политиката. Вече е на нейния връх като председател на най-висшата власт в страната. На 14 декември Вежди Рашидов ще навърши 71 години.

Гласуването и първото изказване на Рашидов след избирането му вижте във видеото: