Европа

Срещу приемането ни в Шенген: Нидерландия прие резолюция против членството на България и Румъния

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нидерландският парламент призова да не се гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това съобщи нидерландският евродепутат София ин'т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи на Европейския парламент. Във вторник евродепутатите с голямо мнозинство призоваваха държавите-членки да позволят на двете страни да се присъединят към Шенген.

Парламентът на Нидерландия прие резолюция, в която се казва, че страната не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Новината съобщи нидерландският евродепутат София ин'т Велд.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

За мое огромно съжаление, нидерланският парламент прие резолюция против. Дълбоко съжалявам за това, защото вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това, заяви София ин'т Велд.

Нидерланските депутати искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в България и Румъния. В приетия документ се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, "могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство".

Коментирайки приетата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че приемането на резолюцията не е обезпокоително за него, тъй като Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване и по-конкретно спазването на условията, свързани с върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност. Той добави, че нидерландските служители могат да дойдат на посещение за установяване на фактите, ако смятат, че има проблеми.

Понастоящем сред държавите-членки на ЕС само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са членки на блока на ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.