Общество

Военен експерт: Руснаците могат да ползват населението на Херсон като щит

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не само в Херсон, в няколко области протичат процеси на масова депортация. Заради настъплението на украинската армия може да се очаква в един момент бреговете на реката да бъдат укрепени, да се превърнат във военна зона и част от населението – около 60 000 души – да бъде преместено към руската страна на реката. Има и опасения, че могат да бъдат използван като щит.

Това каза за Euronews Bulgaria военният експерт и изследовател в лабораторията за цифрови разследвания към Атлантическия съвет Руслан Трад.

Предполагам, че главнокомандващият на руската армия в Украйна Суровикин намеква за военно изтегляне от Херсон. Самата област е на няколко места укрепена от руската армия, но града може да бъде изоставен. Фронтът е доста широк, руснаците трябва да получат нови подкрепления. Трябва да се има предвид, че към Херсон в последните месеци бяха изпращани едни от най-добрите военни подразделения от руската армия, включително известните „Вагнер“. Те не са достатъчни, тъй като в момента украинската армия има фокус върху Херсон.

Това, което в момента правят руснаците, удряйки критичната инфраструктура, започна още през февруари. В момента има засилване върху електропреносната мрежа. Използват се най-вече ирански дронове, които са много лесни за ползване и са евтини.

Войната навлиза в много сериозен етап на изтощение и нови фронтови линии. Северният фронт на украинската армия остава активен и може да очакваме струпване на сили откъм Беларус. Също и откъм Одеса. Това ще е проблем за Украйна, тъй като ще трябва да разпръсква силите си.

Военните действия към момента подсказват за продължително водене на война. Със сигурност военните действия ще продължат в близките 3 години с пълна сила.
Вижте цялото интервю във видеото.