Европа

Русия продължава да унищожава украински енергийни обекти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е унищожила за последното денонощие три енергийни обекта на територията на страната му. Той призова сънародниците си да намалят в четвъртък колкото е възможно потреблението на електроенергия, защото това ще позволи токът да бъде спиран за максимално кратко време.

Украйна съобщи, че заради руските удари по ключова енергийна инфраструктура, налага ограничения в електроподаването на 20 октомври.

Междувременно Киев е отбелязал успехи в неутрализирането на ирански дронове.

 

Работим, за да гарантираме пълната безопасност на украинското небе. Вече имаме значителни резултати: 233 дрона Шахед и десетки ракети бяха свалени този месец. 10 ирански дрона бяха унищожени в сряда и само в посока Киев. Още 11 дрона Шахед бяха свалени благодарение на войниците от Южното въздушно командване. Благодаря ви, момчета, за страхотната работа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски осмя хода на руския президент Владимир Путин да обяви военно положение в четирите незаконно анексирани района на Украйна.

Указът разрешава създаването на сили за гражданска защита; потенциалното налагане на вечерен час; ограничения върху пътуванията и публичните събирания; по-строга цензура; и по-широки правоприлагащи правомощия в Херсон и другите анексирани региони Донецк, Луганск и Запорожие.

Украинският президент призова всички жители на окупираните райони в Южна и Източна Украйна да не допускат да бъдат вербувани от руските сили. Драстичната ескалация на конфликта съвпада с началото на масовото преместване от Русия на 70 000 цивилни от Херсонска област.

 

Всички разбираме, че т.нар. евакуация е равна на депортиране. Целта й е да създаде вид паника в Херсон.

Сергий Хлан, заместник-управител на областния съвет на Херсон

Длъжностни лица в Киев казват, че изявлението на Путин не променя нищо за разкъсаната от война страна. Тя ще продължи да деокупира своите територии.