Свят

Лейбъристите вземат властта в Австралия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Австралия Антъни Албанезе, лидер на Лейбъристката партия празнува победата.

Лейбъристите вземат властта в Австралия. Това показаха първи резултати от проведените парламентарни избори в страната.
Лидерът на спечелилата партия Антъни Албанезе заяви в победната си реч, че за него е чест да бъде следващият министър-председател. 

 

Тази нощ австралийският народ гласува за промяна. Смирено приемам победата. За мен е чест, че ми е дадена възможност да служа като 31-ят министър-председател на Австралия. Моят лейбъристки екип ще работи ежедневно, за да обедини австралийците. 

Антъни Албанезе, лидер на Лейбъристката партия

Досегашният премиер Скот Морисън побърза да признае загубата си, въпреки че много гласове, включително подадените по пощата не бяха още преброени. 

 

Като лидер поемам отговорност за победите и загубите. В резултат на това ще се оттегля от ръководството на партията на следващото й заседание, за да гарантирам, че тя ще бъде водена напред от ново ръководство. Имах голямата привилегия да ръководя тази велика партия и тази велика страна.

Скот Морисън, лидер на Либералната национална партия

Лейбъристката партия вероятно няма да получи мнозинство в Камарата на представителите, за каквото са необходими 76 места. В ранните резултати лейбъристите печелеха 71 места срещу 38 за управляващата консервативна коалиция на Морисън. Това означава, че Албанезе вероятно ще опита да състави правителство на малцинството. 

Малките партии и независими кандидати отнемат гласове от големите партии, което увеличава вероятността от фрагментиран парламент.