България

Караджов: Очаквам „Хемус“ да е готова през 2027 г.

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9417024 Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Снимка: БГНЕС

Магистрала "Хемус" да бъде завършена през 2027 г., а частта до Велико Търново – до 2025 година.

Такива очаквания изказа в Плевен вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. 
Той подчерта, че 
по "Хемус" има "ин хаус" процедури, които не са направени по най-прецизния от гледна точка на закона начин и няма как да продължи плащането по тях.

 

През последните 4 месеца наистина не е имало плащане, но се надявам в най-скоро време юристите да ни дадат този дълго чакан доклад за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще разплатим цялата сума, пари наистина има.

Гроздан Караджов

По отношение на създадената работна група от експерти, която да обсъжда предложенията от представителите на браншови организации и на малките и средните превозвачи за ТОЛ системата, вицепремиерът посочи, че очаква тя да достигне до вариант, който да е удовлетворителен за цялото общество, т.е. по справедлив начин да се разпредели тежестта за заплащането на използването на цялата републиканска пътна мрежа в частта втори клас, първи клас и автомагистрали.
Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства, защото "това е интересът на обществото". 
Гроздан Караджов участва в откриването на осмото издание на Маратон на приятелството в Плевен. Вицепремиерът, заедно със семейството си, е доброволец в спортното събитие. Тази година в различните дисциплини на маратона участват над 400 бегачи. Стартът бе даден в 9.00 часа на площад "Възраждане".