Политика

Зафиров: Не виждам причина да бъде вдигано ветото над РС Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Зафиров Атанас Зафиров

Не виждам причина да бъде вдигано ветото над РС Македония на този етап.

Това каза пред Euronews Bulgaria Атанас Зафиров, депутат от БСП и председател на комисията по отбрана в парламента.

 

На КСНС би станало ясно какви разговори са водени в последните седмици и месеци по въпроса с ветото за започване на преговори за членство в ЕС на РС Македония и да се вземат правилните решения, каза още той.

 

Първо трябва да е види как са изпълнени решенията на последния консултативен съвет, който не беше толкова отдавна – на 10 януари. На него бяха набелязани 7 точки и е добре правителството да каже какво е свършено по тези точки.

Атанас Зафиров, БСП

По думите му три са основните документа, по които вървим в отношенията си с РС Македония – договорът от 2017 г., рамкова позиция от 2019 г. и декларация на 44-тото Народно събрание.

 

За съжаление не отбелязваме съществен напредък в изпълнението на този договор.

Атанас Зафиров, БСП

Факт е, че в последните месеци македонската страна упорито засили антибългарската реторика и системното неизпълнение на тези договорености. Затова не виждам основания българската страна да прави някаква преоценка на своята позиция, допълни Зафиров.

 

Това е една от червените линии на БСП, с които влязохме в това правителство и които смятаме да отстояваме.

Атанас Зафиров, БСП

За заплахите на ИТН, че ще напуснат коалицията, ако се вдигне ветото, Зафиров изрази увереност, че ще се постигне разбирателство и няма да се стигне до разваляне на коалицията. Той допълни, че през тази година няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

По повод на решетките в парламента Зафиров каза, че това е едно недоразумение, което за радост се разрешило бързо и е излишно да се политизира.