Политика

Политолог: Партиите попаднаха в собствения си капан на силно изострена реторика

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изглежда, че ще се върви към нови избори, имайки предвид, че и двете основни сили всъщност се блокират взаимно. Почти всяко решение ще бъде вземано изключително трудно като най-вече изборът на председател на парламента и съответно след това конституиране на някакво правителство.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът д-р Теодора Йовчева.

Смятам, че може да се повтори и дори с по-силен интензитет процесът, който наблюдавахме в миналото Народно събрание – трудно вземане на решения. Вече има няколко препъни камъка като поканите към руския посланик и Володимир Зеленски, "Демократична България" казаха, че ще поставят въпроса с военна помощ за Украйна, но изборът за председател на парламента ще бъде по-сериозният маркер.

 

Математически шанс за правителство има, но като погледнем заявките на партиите, които отправиха още през първата нощ след изборите, виждаме, че те стават още по-интензивни. Имаме отворена врата от първата политическа сила, но този ентусиазъм бързо беше прекъснат от всички потенциални партньори. Тези послания не омекнаха във времето.

Първите две партии се блокират и като сложим радикализацията на една антисистемна партия като „Възраждане“, то нивата на интензитет се вдигат още повече. Партиите попаднаха в собствения си капан на силно изострена реторика. Това прави всеки опит за взаимодействие почти пагубен.

 

Дори експертно правителство, което се тиражираше не го виждам като възможност. Единствената много малка възможност е с третия мандат, ако бъде даден на „Български възход“, защото изглежда като най-приемлив партньор и за двете страни.

Имаме една много ясна разделителна линия – първо външнополитическата ориентация, където са ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, а от другата са донякъде БСП, „Възраждане“ и „Българки възход“. Тази линия трудно се пресича, но все пак е възможно. Другата, която е още по-трудна за пресичане е да речем бивши срещу още по-бивши управляващи. Тоест ПП, БСП и ДБ и от другата страна ГЕРБ и ДПС. Сякаш „Български възход“ и с двата лагера може по някакъв начин да осъществи взаимодействие и е единствената партия, която може да накара да се прескочат тези разделителни линии.

Ролята на президента ще е още по-ярка, защото виждаме отказ от отговорност и представителство.

Вижте цялото интервю във видеото.