Европа

Над 100 души в 9 европейски държави с маймунска шарка

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Франческо Вая Директорът на болницата в Сицилия Франческо Вая съобщи за три случая на маймунска шарка. Снимка: АР

Нови случаи на маймунска шарка в Европа. Общо заболелите надхвърлиха сто души в 9 държави. Здравните власти във Франция и Белгия обявиха, че са регистрирали заразени техни граждани. На този фон Световната здравна организация свиква спешна среща заради разпространението на вирусната инфекция. 

Все повече страни в Европа съобщават за случаи на маймунска шарка. Вирусът за пръв път се появи във Великобритания при мъж, който е бил в Нигерия. Сега са регистрирани случаи в Швеция, Италия, Португалия, Испания, Франция. Броят на инфекциите е изненадващ и предизвиква повишено внимание от страна на експертите.

 

Португалия официално потвърди за повече от 20 предполагаеми случая на маймунска шарка както в региона на Лисабон, така и на други места, като петима души са дали положителни проби за вируса. Испанското министерство на здравеопазването също съобщи за случаи на предаване на болестта, в Мадрид има 8 случая. Всички пациенти са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Енрике Перес - Панамериканска здравна организация

Но интимните контакти са само една от възможностите за предаване на вируса. 

 

В Испания всички случаи са в района на Мадрид. Вирусът циркулира в определени райони на Африка. Тези, които са се разболели в Мадрид, никога не са били в Африка. Нито във Великобритания, където вирусът се появи за пръв път, нито в Португалия.

Арачели Арсе, директор "Здравен надзор" в област Мадрид 

Вирусното заболяване, предаващо се чрез физически контакт, обикновено причинява леки симптоми, но може да се развият и по-тежки форми. Здравните експерти подозират, че причинителят на маймунската шарка циркулира в гризачи. 

Първоначално идентифицирана при маймуни, болестта обикновено се разпространява чрез близък контакт и рядко се е разпространявала извън Африка, което е причина за безспокойство. Учените не очакват епидемията да прерасне в пандемия като COVID-19, тъй като вирусът не се разпространява толкова лесно, колкото SARS-COV-2.

Представителят на СЗО за Европа Ханс Клуге обаче предупреди, че тя може да се предава по-лесно през летните месеци, когато хората по-често се събират на големи групи и пътуванията са по-чести.

"Това е най-голямото и най-разпространеното огнище на маймунска шарка, наблюдавано някога в Европа", казаха от медицинската служба на германските въоръжени сили, която откри първия случай в страната в петък.