Добро Утро, Европа

110 години от Балканските войни: „С нами Бог“ – мащабно и дългогодишно проучване за битки и герои

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Жалко е, че не помним героите си и времето така безжалостно отнася спомена за тези мъже. Моето желание беше с тази книга да разкажа историята на моите лични герои. Това са 600 хил. български мъже, които се стичат буквално за няколко дни под знамената на България и тръгват да воюват за обединението на българския народ в една държава. 110 години по-късно почти никой не намери време и желание да спомене нещо за тях. Това е нещо, което ми се струва, че трябва да поправим, ако искаме да съществуваме и да се развиваме като българи.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria авторът на книгата „С нами Бог – разкази за битки и герои от Балканските войни“, която е плод на мащабно и дългогодишно проучване.

Книгата съдържа 41 разказа за двете Балкански войни, като всеки разказ е в максимум обем до 3000 думи. Разказвам за отделни операции, битки, подвизи на герои, които в повечето случаи са си дали живота, за да ни има нас днес.

Един мой приятел, на име Александър Въчков – голям български специалист по военни униформи, ми помогна със снимките, други мои приятели ми помогнаха с източници. Няколко регионални библиотеки също ми помогнаха с източници. Разбира се, изискваше доста време да се намерят свидетелства за епохата от директни участници в сражения или ръководили“, сподели авторът.

Той разказа и историята, която му е особено близка:

На 9 октомври 1912 г. в ранната сутрин в село Елешница, Разлошко, 9 български войника и около 20 четника на войводата Христо Чернопеев защитават селото от османски аскер. Историята е на войника Стефан Тодоров Чернев от село Стойките, Смолянско, който в продължение на няколко часа се бие с турците и не им дава да влязат в селото. Накрая свършва патроните и в ръкопашен бой загива вдигнат на техните щикове. Разказът на човека, който го е видял и е един от малкото оцелели в тази битка – Константин Попатанасов, завършва с: „Приятели и врагове, поклонете се пред това безименно българско юначество – пред този апотеоз на боя с нож!“

Ако искаме да вървим напред, трябва да се обидим върху нещо и аз смятам, че това трябва да е заветът на нашите деди. Върху завета на възрожденците, които са ни казали, че трябва да живеем добре един с други и да сме единни. И ако не успяхме да обединим всички българи в една държава с войните за национално обединение, сега да се опитаме да станем духовната родина на всички българи.

Няма резервна България. За мен е важно да се опитаме да направим държавата, оставена ни от нашите предци, едно прекрасно място за живеене“, каза Тачев.

Той припомни, че българите са първите, които използват авиацията за военни цели.

Паметта трябва да се пази, защото в Балканските войни загиват 66 хил. българи, над 175 хил. са ранени, а в последвалата световна война само загиналите са 125 хил. с пленниците“, подчерта авторът на мащабното проучване за битките и героите на войните за национално обединение на българския народ.

Целия разговор вижте във видеото.