Икономика

МВФ предупреди, че светът навлиза в нова опасна зона

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От Международния валутен фонд заявиха, че тежкият инфлационен натиск, причинен от проблеми с търсенето и предлагането, пандемията и войната в Украйна, оказва сериозно въздействие.

Светът навлиза в нова опасна зона, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева. По думите ѝ ако лихвените проценти продължат да се повишават, доларът стане по-силен и изтичането на капитали се ускори, положението ще се влоши допълнително.

Навлизаме в нова опасна зона – свят, който е по-фрагментиран, крехък и податлив на сътресения, които могат бързо да отклонят страните от следвания курс.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Според генералния директор на МВФ, Кристалина Георгиева, пазарите са нестабилни, а прогнозата за растеж на световната икономика за следващата година е 2,7%, но е вероятно да падне и под 2 на сто.

По-рано Международният валутен фонд прогнозира, че много от държавите, включително Германия и Италия, ще влязат в рецесия следващата година. Преходът от стабилна икономика, ниски лихвени проценти и инфлация към обратното ще затрудни глобалното сътрудничество.

До момента от МВФ са отпуснали общо 260 млрд. долара на над 90 икономики след началото на пандемията и са подкрепили 16 държави с други близо 90 млрд. долара след нахлуването на Русия в Украйна.