Добро Утро, Европа

Терапевтична езда помага на деца със специални нужди

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ
Коне

Как лекува общуването с коне и какво не знаем за хипотерапията? Как терапевтичната езда действа на деца със специфични нужди – Християна Димитрова посети Центъра за конна терапия "Приятели на Зита".

6-годишният Гого и 4-годишният Хипо вече са най-добри приятели. Гого е дете с аутизъм, казва само отделни думи, тъй като има забавяне на езиковото развитие. От две години ходи на хипотерапия, а връзката с кончето и природата му се отразява много добре.

 

Те като знаят, че имаме такава дейност, която е извънкласна и обикновено е планирана в петък, с нетърпение постоянно питат „кога ще ходим, кога ще има кончета. Точно това е идеята – те да имат желание. Така се и учат – подобряват концентрацията, паметта, защото когато си на конче не трябва да си разсеян.

Диляна Цветкова, психолог 

Основател на една от практиките е психологът Веселина Фелдман. Тя е професионален състезател в конния спорт, най-голямата й сила обаче е да помага на другите да преодолеят своите препятствия. Ежедневно се среща с деца с различни потребности, а подходът към всяко дете е индивидуален.

 

Това е просто една допълнителна активация на много нива – от една страна на чисто равновесно, това е едно много активно дете, много е добре двигателно и за него е лесно. Затова е важно да затрудним равновесието при него, тъй като тези зони в мозъка са много тясно свързани със зоните, които са отговорни за говора и речта. Тук е разковничето защо конната терапия се свързва много често и с езиковото развитие.

Веселина Фелдман, психолог

Процесът на терапията обаче е дълъг, в повечето случаи пътят е трънлив. За да е полезен на повече деца, Центърът „Приятели на Зита“ се нуждае от помощ. Той отваря широко врати за всеки доброволец, който ще се бори манежът да не остане празен.