Добро Утро, Европа

Георг Георгиев: БСП станаха проводник на проруския популизъм в България

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

С оглед на всичко, което сътвориха БСП в последните няколко месеца, свързано с войната в Украйна, с всичките лъжи на техния лидер Корнелия Нинова, която казваше, че няма да изпратим нито един патрон за Украйна, а всъщност се оказва, че даром няма да го изпратим, но през цялото време военно-промишленият комплекс е бълвал под нейно ръководство, изобщо не съм изненадан от това, което казват.

Така коментира Георг Георгиев от ГЕРБ новината, че БСП няма да присъстват на инициираната от ГЕРБ среща на парламентарно представените партии за включването на украинския президент Володимир Зеленски в откриването на 48-ото Народно събрание.

По отношение на цените – те имаха цяло правителство, с което можеха да се справят или по-скоро да не предизвикват проблемите, които имаме в момента. Този проруски популизъм, чийто основен проводник в България станаха БСП, е много грозно петно върху партийната система.

По думите на Георгиев отношението към войната в Украйна е въпрос на цивилизационен избор и показва лицето на България пред света.

„Това не е вътрешнополитически акт, а имидж, който градим на България пред нашите международни партньори, най-малкото в контекста на този глобален конфликт, който застрашава и нас. Ние не сме изолирани от това, което се случва в Украйна в момента“, подчерта политикът от ГЕРБ.

Относно бъдещите разговори за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ, Георгиев посочи, че резултатите от тях ще бъдат публични и ще се състоят в само и единствено в сградата на Народното събрание, след неговото конституиране.

„Каквато и конструкция да бъде създадена, тя ще бъде базирана на принципи, идеи и ясно разписана програма“, допълни Георгиев.

Ако в момента тласнем държавата към нови пети поредни избори, говоря най-вече за тези партии, които отказват диалог, това означава, че казваме – кризата, животът и благосъстоянието на българите нямат значение. Единственото, което иска на направи българската политическа класа и партийна система, е да се възпроизвежда в един порочен модел, защото ако тя не може да създаде правителство и работещ парламент, това означава, че основната ѝ функция, която е заложена в конституцията, не се изпълнява.

Георгиев посочи ДБ, ПП и ДПС като възможни коалиционни партньори на ГЕРБ. По неговите думи ГЕРБ са готови на всякакви компромиси, стига те да не подлагат под съмнение тяхната политическа, евроатлантическа и ценностна ориентация.

Възраждане“ не биха могли да бъдат коалиционен партньор на ГЕРБ поради отношението им към Украйна и към агресора Русия, каза още Георгиев.

Целия разговор вижте във видеото.