Политика

Президентски съветник: Партиите нямат особено желание да управляват

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Дипломатите казват, че има международни конвенции, които изискват всички дипломатически представители да бъдат третирани еднакво. Решението на парламентарно представените партии да не поканят посланиците на Русия и Беларус за откриването на 48 Народно събрание е политически акт и ще видим каква ще е ползата от него.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на стратегическия съвет при президента и съветник на служебния кабинет проф. Александър Маринов.

В момента наблюдаваме „кой е по-по-най“, каза проф. Маринов по повод предложението на ГЕРБ-СДС в парламента видео обръщение да направи украинският президент Володимир Зеленски. Да се надяваме, че оформилото се ново евроатлантическо мнозинство, по думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ, ще направи нещо повече от тези стъпки.

Когато се вижда, че даването на повече процедурно време може да даде резултат, президентът е правил такива стъпки. Миналата година това по-скоро водеше до повече изостряне на взаимоотношенията между партиите. Да се надяваме, че тази година това време ще бъде оползотворено. Президентът няма да бъде конструкторът на едно правителство.

Не виждам принципна основа за разбирателство между партиите. Лагерите, които са три, защото „Възраждане“ са самостоятелни, не желаят да говорят помежду си. По-лошото е, че в хода на предизборната кампания не чухме никакви съдържателни приоритети или намерения, около които биха могли да се водят преговори.

 

Първите два мандата са ясни. Там имаме по-скоро някакъв ритуален танц. ГЕРБ правят всичко възможно да покажат, че са диалогични, отворени за разговори и супер евроатлантици, но както виждате другите не кълват. Поне засега.

Това, което е възможно, но се съмнявам, че ще бъде направено, е ГЕРБ да предложат правителство на малцинството. Ако го направят ще бъде смел ход. Най-вероятно няма да успее, но тогава заявките ще бъдат подплатени. Ако предложат тайно гласуване, няма да се учудя, ако вземе та мине. Най-вероятно затова няма да го предложат. Защото не само ГЕРБ, а почти всички партии нямат особено желание да управляват през тази зима.

След това с втория мандат вероятно ще видим огледален образ на тази сценка. Там ще възникне въпросът – искате да разговаряте с нас, а защо вие не разговаряхте с нас. Може пък и те да решат да предложат правителство на малцинството.

Митичният трети мандат не знаем на кого ще бъде даден. Партията на Стефан Янев изглежда диалогична поне по намерения.

Няма как да има предварително решение при кой ще отиде третият мандат. Какво ще се случи за него зависи от това какво ще се случи на предните два.

Вижте цялото интервю във видеото.