Добро Утро, Европа

Нова система подобрява връзката на Спешна помощ с болниците

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Нова система за свързаност ще направи опит за по-добра и бърза комуникация между Спешната помощ и болниците. Целта е да не се стига до случаи, при които линейки обикалят по няколко лечебни заведения, докато намерят свободно легло за пациента.  

Системата ще бъде представена днес на съвместен брифинг от министрите на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на електронното управление Георги Тодоров, заедно с  изпълнителния директор на „Информационно обслужване“.

Сега действащата информационна система за обажданията към Спешна медицинска помощ успява да обхване и документира статуса на пациента от повикването до транспортирането му към болничното заведение. Въпреки това не са рядкост случаите, в които поради претоварване се стига до закъснения. Най-масови те бяха по време на първите и най-тежки вълни на пандемията от Covid-19, а някои приключиха фатално за пациентите.  

Причината за тези инциденти е, че екипът на Спешна помощ няма адекватна обратна връзка от болниците за свободната леглова база. В резултат се губи ценно време за обикаляне  на няколко лечебни заведения.

Именно това ще опита да промени проектът за нова, по-бърза връзка между здравните заведения и Спешната помощ. За изграждането му бяха планирани 4,5 млн. лв. 

Изпълнителят на проекта трябва да осигури денонощна поддръжка на предоставяните услуги. По предварителни данни времето за реакция при инцидент трябва да бъде 30 минути .