Свят

Отново в Япония: Туристите се завръщат с отмяната на някои COVID ограничения

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Туристи от цял свят отново могат да посещават Япония след дълги месеци на ограничения заради пандемията от COVID-19. От тази седмица властите в страната позволяват влизането на пътници без виза, но при пълна ваксинация или негативен PCR тест.

Границите на Япония отвориха след дълго прекъсване заради пандемията. Повечето туристи отново могат да влизат в страната без виза, но трябва да са напълно ваксинирани или да имат негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането им. Освен това в много магазини и ресторанти все още задължават клиентите да носят маска.

Местните власти не изискват визи за пристигащите от близо 70 държави, ако пребивават в Япония по работа или с туристическа цел за по-малко от 90 дена.

 

Тъкмо се оказваше, че можем да дойдем и после нещата се проваляха. Сега се радваме на добрата новина.

Надин Лакман, германска туристка

Аз съм от Испания. Дойдохме тук за медения ни месец. Чакахме да дойдем в Япония повече от година, готвехме се за сватбата. И чакахме до последния момент, за да вземем билети. Наистина ни харесва тази страна.

Хавиер Толедо, испански турист

От японското правителство не изключват налагането на мерки срещу коронавируса и в бъдеще. Засега обаче разчитат на туризма за стабилизиране на икономиката, след като японската йена достигна най-ниското ниво спрямо американския долар от близо четвърт век насам.