Общество

В Полша отварят пунктове за раздаване на таблетки йод

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полша реши да снабди превантивно населението си с йодни таблетки. Те се използват при евентуално радиоактивно облъчване вследствие на инцидент в атомна централа. Полските власти искат да са подготвени за най-лошите сценарии, ако се случи нещо в Запорожката атомна електроцентрала в съседна Украйна. 

Във връзка с войната в Украйна и обстрелите в района на Запорожката атомна електроцентрала, полското правителство реши да отвори пунктове за разпространение на безплатни таблетки йод в цялата страна.

 

Тези дейности попадат в т.нар. кризисен мениджмънт, подготовка при евентуална авария в атомната централа. Таблетките, съдържащи т.нар. "стабилен йод", имат за цел да предпазят щитовидната жлеза от евентуално облъчване и абсорбиране на радиоактивния йод, който се отделя след евентуална авария в атомна електроцентрала. За момента няма реална опасност от радиоактивно заразяване, но искаме да сме подготвени за всички варианти.

Блажей Побожи – заместник-министър на вътрешните работи

Училища, кметства и пожарни, като тази в Милановек, се превърнаха в пунктове за разпространение на йодни таблетки.

 

Всъщност от 26 февруари ние участваме в тази война, защото приехме бежанци тук. Бяхме изненадани от решението за хапчетата, но сме подготвени за това. Хората са притеснени, питат за тези хапчета – как трябва да ги получат, кога ще стане това?

Марсин Росак – пожарникар

Хората се интересуват за последствията от приема на лекарството...

 

Искам също да знам какъв ефект ще има върху детето ми.

Йоана – жителка на Милановек

Процедурата за отпускане на таблетките е бърза и ефективна, без допълнителна проверка на кандидатстващите.

 

Процедурата по отпускане на таблетки калиев йодид ще започне след анонс от министъра на вътрешните работи. Всяко лице, което желае да получи препарата, ще трябва да се яви в пункта за разпространение. Ще се дава на хора до 60-годишна възраст и на деца с писмено съгласие от родителите им.

Себастиан Литевницки – секретар на кметството на Милановек

През последните седмици много поляци започнаха да купуват йодни таблетки, докато други остават скептични към лекарството, поставяйки под въпрос възможните странични ефекти, какъвто беше случаят с ваксините. 

Магдалена Ходовник от Варшава за Euronews.