Европа

ФСБ продължава да настоява за българска връзка с взривения мост

От Euronews България Euronews България

Руските власти продължават с версията за участие на България, макар и косвено, в маршрута на експлозивите от взривения Кримски мост.

Според съобщение на Федералната служба за сигурност взривното устройство е пристигнало в Русе от Одеса, след това по море стига до Грузия, оттам до Армения, откъдето влиза в Русия.

Цялото пътешествие на товара според ФСБ е продължило повече от два месеца – от 2 август до 4 октомври, когато влиза в Русия през граничния пункт Горни Ларс. Не се уточнява в коя държава са престоявали през цялото това време пелетите с ролки строително полиетиленово фолио, в които според разследването били скрити експлозивите.

„В началото на август товарът е изпратен от морското пристанище в Одеса до Русе в България по договор №02/08/2022 между базираната в Киев TransLogistics UA Ltd. И Baltex Capital S.A. в България, гласи съобщението на ФСБ, цитирано от РИА.

Проверка на Euronews Bulgaria показа, че в българския търговски регистър фирма с подобно име не съществува. Такава обаче се появява в украински митнически и съдебни документи от минали години, а като изходящ адрес на нейните пратки към Украйна е посочено българското държавно дружество „Свободна зона“ именно в Русе.

Свободните зони са т. нар. безмитни зони, които предлагат складови помещения за съхранение на стоки. Те представляват обособени части от митническите територии на държавите от ЕС, в които „несъюзните стоки, за целите ни митническото облагане и на мерките за търговска политика при внос, се считат за намиращи се извън тази територия“, се обяснява в информационния митнически портал info.mitnica.com.

В съобщението на ФСБ не се уточнява по какъв начин товарът е напуснал България, за да стигне до Поти, Грузия.

Руските власти съобщиха по-рано, че за атаката по моста вече са задържани 8 души – петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения.

Те обвиняват като организатор на атаката „Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти“.

"Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви по повод заключенията на Москва Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър. Той нарече ФСБ и Следствения комитет „фалшиви структури, които служат на режима на Путин“, затова било безсмислено да се коментират изявленията им.

Взривът на Кримския мост бе на 8 октомври сутринта, а само ден по-късно шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на Владимир Путин същия маршрут, който сега и ФСБ. Българските власти задействаха проверка през службите. Според резултатите от нея „взривеният на Кримския мост камион никога не е е бил на територията на България“. В официалното съобщение на правителството „стока със сходни характеристики“ като описваните от Русия ролки полиетиленово фолио е влязла транзитно в България от страна член на ЕС в контейнер с изрядни документи. Но била под митнически надзор и напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември „в посока към държава, различна от Русия“.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион“, заключиха българските власти.

Своевременно стана ясно още, че във връзка с обвиненията срещу България служители на ГДБОП и Агенция "Митници" са иззели документи и видеозаписи от Свободна зона - Русе. Назначена е проверка, въпреки ясната позиция на правителството, че България няма общо с взрива на Кримския мост. 

По-късно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отрече ГДБОП да са изземвали документи по случая.