Икономика

Хлябът в Румъния е поскъпнал с 25%

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Цената на хляба в Румъния е скочила с близо една четвърт през септември. Високата инфлация и разходите за енергия "изядоха" голяма част от спестяванията на румънците. За да оцелеят, хлебарите вдигат цените, но потребителите купуват все по-малко хляб. 

В Румъния цената на хляба постоянно расте. Докато страна се бори с икономическия спад, пекарите и хлебарите трябва да повишат цените, за да останат в бизнеса. Растящата инфлация и високите разходи за енергия доведоха до намаляване на покупателната способност на населението. Според статистиката, хлябът в Европа е поскъпнал с 18%, но в Румъния цените скочиха с почти 25 на сто.

 

Един нормален хляб струва малко под 60 цента. Намирам го за много скъп, защото много хора вече не могат да си позволят да купуват ежедневния си хляб, а покупателната способност е много ниска. Ситуацията е много трудна.

Николае – потребител

Миналата година беше около 40 цента, но хората свикнаха с идеята, че всичко е скъпо.

Лиляна – пекар

Средната месечна заплата в Румъния е едва 800 евро. Експерти обясняват, че ниските заплати изострят проблема с покупателната способност.

 

В момента цената покрива само разходите. Ако вземем за пример обикновения бял хляб, той не носи печалба от една година. От тази гледна точка хлебарите са в режим на оцеляване. Мелничар в Румъния, който прави брашно за хляб, не купува житото по-евтино от мелничар във Франция. Но има значителна разлика в заплащането между Румъния и Франция.

Виорел Марин – председател на Румънската федерация на пекарите

Средностатистическият румънец консумира около 7 кг хляб на месец. Но нарасналите разходи за живот могат да принудят хората да намалят насъщния на трапезата си.