Общество

Андрей Янкулов: Няма бум на престъпността, твърденията на Гешев са несъстоятелни

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Подобно появяване на главния прокурор на едно такова събиране някак си издава една предубеденост и се създава едно усещане, че разследването на този криминален инцидент може да не бъде съвсем безпристрастно, каквото трябва да бъде по закон и това е много притеснително като факт.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria бившият зам.-министър на правосъдието и член на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов във връзка с присъствието на главния прокурор на протеста в кв. Факултета по повод смъртта на 34-годишния таксиметров шофьор.

„Първоначалната информация, която излиза публично по този случай е, че има две противоположни версии за това какво точно се е случило. Изясняването на реалната обстановка на това, което действително се е случило е предмет на разследването. Хората, които водят разследването те трябва да изяснят ситуацията и не бива от ръководството на институцията да се подават сигнали за предубеденост към едната или другата посока“, коментира Янкулов.

Това е един обикновен криминален инцидент. Да, естествено неприятен е, не бива да се случват такива неща, но се случва. Стават такива неща. Един обикновен криминален инцидент, от който не бива да се вадят някакви генерални изводи за криминогенната обстановка в страната, пък най-малко както главния прокурор се опитва.

Според Янкулов главният прокурор трябва да се държи по-дистанцирано в началния етап на разследванията на такива случаи.

Бившият зам.-министър на правосъдието отхвърли твърденията на Гешев, че се завръщаме към престъпността от 90-те години.

„Няма нищо, което да говори за какъвто и да е бум на престъпността в България“, посочи той и уточни, че става въпрос за регистрираната престъпност.

„Да, ясно е, че има процент скрита престъпност, дължаща се на това, че гражданите не заявяват извършени към тях престъпления, както и на т.нар. полицейски филтри. Така или иначе, това са неща, които винаги ги е имало“, отбеляза Янкулов.

„По тези данни за регистрираната престъпност 2022г. бележи лек ръст, спрямо 2021 г., но пък 2021 г. е с най-ниската регистрирана престъпност въобще след 1990 г. – тоест, много ниско ниво. 2022 бележи лек ръст, но пък в сравнение с пет години по-назад, да кажем 2017 година, отново има намаляване. Тоест, обективни данни, които да подкрепят бум на престъпността, връщане в 90-те години или други такива апокалиптични послания, няма. 90-те години е съвсем различна криминологенната обстановка“, посочи Янкулов.

Той коментира, че определени реформи в съдебната система са необходими.

Целия разговор вижте във видеото.