Свят

Крал Чарлз III ще бъде коронован на 6 май 2023 г.

От Euronews България Euronews България
King Charles Ap (2) снимка: AP

Крал Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на 6 май по време на церемония, която ще прегърне миналото, но ще бъде насочена към съвременния свят след 70-годишното управление на покойната кралица Елизабет II.

Съобщението на Бъкингамския дворец от вторник идва на фона на спекулациите, че коронацията ще бъде по-кратка и по-малко екстравагантна от тричасовата церемония, на която Елизабет бе коронясана през 1953 г., в съответствие с плановете на Чарлз за по-ограничена монархия. Въпреки че дворецът предостави малко подробности, британските медии съобщиха, че списъкът с гостите ще бъде намален от 8000 на 2000.

Чарлз ще бъде коронясан по време на тържествена религиозна церемония, водена от Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри, се казва в изявление на двореца. Камила, кралицата-консорт, ще бъде коронясана заедно със съпруга си.

Коронацията ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето, като в същото време ще бъде вкоренена в дългогодишните традиции и празничност

Чарлз ще бъде помазан със свещено масло, преди да получи кълбото, скиптъра и коронационния пръстен. Камила също ще бъде помазана със свещено масло и коронясана, както и кралица Елизабет, кралицата майка.

Дворецът планира коронацията, известна като операция "Златната сфера", тъй като Чарлз и неговият наследник принц Уилям се стремят да покажат, че монархията все още е актуална в съвременна, мултикултурна Великобритания. Макар че уважението към Елизабет е широко разпространено, както показаха десетките хиляди хора, които чакаха с часове, за да минат покрай ковчега ѝ, няма гаранция, че това уважение ще се пренесе и върху Чарлз.

Организаторите трябва да се стремят към церемония, която да е дълга около час, в съответствие с "изключително трогателното" погребение на кралицата миналия месец, каза кралският историк Робърт Лейси, автор на "Величество: Елизабет II и Домът Уиндзор".

"Не трябва да се забравя също, че докато цялата почит и сериозност на погребението на кралицата бяха насочени към отдаване на почит към нея, коронацията е отдаване на почит към институция, а не към личност, с което доста мислещи хора в тази страна не са съгласни", казва Лейси пред Би Би Си.

Макар че по-голямата част от церемонията по коронясването, която не се е променила почти никак през последните 1000 години, се очаква да остане непроменена, някои от по-претенциозните атрибути на помпозността и обстоятелствата може да бъдат съкратени, тъй като Великобритания се бори с нарастващата инфлация и последиците от войната в Украйна. Оптиката е важна.

"Идеята за тази много пищна коронация, която идва в условията на зима на строги икономии, криза на разходите за живот, но също така, според мен, и усещането, че хиляди чуждестранни сановници летят със самолети, които гълтат петрол и бензин или каквото и да е друго, за коронацията на монарха, който обича околната среда - всички тези неща могат да се отразят много неловко", каза пред Би Би Си Анна Уайтлок, професор по история на съвременната монархия в Лондонския градски университет.

Церемонията по традиция се провежда няколко месеца след възкачването на монарха на трона, което дава време за оплакване на предшественика му и за организиране на събитието. Очаква се Чарлз да подпише прокламация, с която официално да обяви датата на церемонията, на среща на висшите си съветници, известна като Тайния съвет, по-късно тази година.