Euronews Primetime

Подобрява ли се медийната среда в България и как войната в Украйна й оказва влияние - интервю със Симона Велева

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Симона Велева Стоп кадър от студиото на Euronews Bulgaria

Подобрява ли се медийната среда в България и как войната в Украйна й оказва влияние. По темата ще говорим сега с новоизбрания член на Съвета за електронни медии Симона Велева.

Двадесет и едно места нагоре в класацията репортери без граници, виждате ли наистина подобряване на медийната среда у нас?

Недостатъчно, има далеч какво да се желае и да се направи, за да се подобри медийната среда безспорно, но истината е, че освен новата методология, "Репортери без граница" направи усилия, също така огромни усилия положи и българската държава, включително и сегашното правителство направиха множество срещи и предприеха конкретни стъпки за подобряване на ситуацията със свободата на словото. Такива стъпки продължават да се правят и в момента, престои включително голяма конференция в България, на която ще бъдат поканени както самата организация "Репортери без граници", така и представители на Европейската комисия, на други международни наблюдатели.

Така че това, което можем да кажем, е че определено има воля да се подобри медийната среда и да се приложат както ефективни мерки на практика свързани с оперативни действия за подобряване на свободата на словото, така и законодателни промени. Като казвам оперативни действия, бих искала да споделя, в предишното си битие, преди да стана член на Съвета за електронни медии, бях част от една междуведомствена работна група, която си постави за цел именно да адресира препоръките на Европейската комисия в сферата на медиите и плурализма и вече се работи ефективно в тази посока. Например от следващия сезон, така да кажем от септември, от октомври ще започнат серия от обучения на полицаи, служители от съдебната власт.

Също така се обсъдиха идеи за обучение на адвокати за това как да работят с журналисти, по-важно е особено в системата на МВР, тогава когато дойде един сигнал от журналист, той да не бъде разглеждан просто така и да бъде неглижиран, напротив да се проследи какво се случва с този сигнал и да му се даде най-висок приоритет. В този смисъл и Министерство на правосъдието, заедно с представители на съдебната власт, предстои да изработят и един каталог, в който да съберат всички дела, които са насочени срещу журналисти във връзка с тяхната работа, за да видим колко такъв тип "slap" дела - това е един израз, който използва за дела, които са насочени срещу журналисти, които имат за цел да ги сплашат, да им окажат смразяващ ефект.

Искам да кажа - много има какво да се направи и то се прави. Така че, аз питам, наистина вярвам, че това 92 място е - да вярно недостатъчно, но една правилна стъпка и тенденция, за която всички в момента имат воля.

Вижте цялото интервю на Анастасия Димитрова във видеото: