Общество

Мадлен Алгафари: Името ни днес е хомо невротикус нормалис

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Лавината от негативни новини за съжаление са по-рейтингови. Когато нещо ни застрашава и заплашва, вниманието веднага ни отива в тази посока, за да се предпазваме.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria психологът Мадлен Алгафари.

На нивото на тялото веднага покачват кортизола, адреналина, кортикостероидите, стресовите хормони, киселинността скача в цялото тяло, хубавите хормони не могат в този момент да ни карат да се чувстваме добре. Мобилизираме се и веднага отива енергията по периферията, за да се бием и имунитетът спада веднага като резултат. Това ни разболява, а няма две здравета. Здравето е психо-телесно.

 

Българите определено сме по-здрави от други народности – например по на север или по наз запад. Защото сме по-автентични, по-спонтанни, имаме способността да изразяваме много повече емоциите си в сравнение с други по-премерени и протоколно държащи се нации.

Проблемът е, че не живеем по здравословен начин. Дори и този, който на пръв поглед няма диагноза в медицинския смисъл на думата има невротични симптоми и името ни днес е хомо невротикус нормалис. Когато чух това име за пръв път реших, че е майтап, но поле си дадох сметка, че не е, защото неврозата днес е нормално състояние. На път сме да станем травматикус нормалис, защото се себетравмираме.

Нещо, което никое друго същество не прави. Защото сме емоционално най-глупавите на тази планета. Рационалната интелигентност е най-висока при човека от всички видове, но емоционалната интелигентност е най-ниската възможна. Растенията са по-емоционално интелигентни у нас. Никое друго живо същество не върви срещу живота, срещу себе си и популацията си.

Вижте цялото интервю във видеото.