Европа

България и РС Македония жертви на кибератаки

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9417144 Министърът на отбраната Драгомир Заков посрещна министъра на отбраната на РС Македония Славянка Петровска. Снимка: БГНЕС

„И двете държави са жертва на кибератаки и на хибридни атаки и мисля, че тук имаме сериозна отговорност като министри на отбраната, но и по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези сериозни рискови заплахи.“

Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, който посрещна министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска. Тя пристигна вчера на двудневно официално посещение у нас.

 

България и Република Северна Македония имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността, защото ние имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения - никога повече Балканите и в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа.

Драгомир Заков, министър на отбраната

"В последните години не е имало повод, но отговорност на Българи и РС Македония е да направим, така че това да продължи да бъде така", допълни той.
На срещата е била дискутирана и ситуацията в Украйна. "Има сериоани рискове пред страните от Западните Балкани, като страни-членки на НАТО ние трябва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите на страната.

 

Знаете, че България е последователна в своята подкрепа за евроатлантическата интеграция на РС Северна Македония. Ние бяхме една от първите държави, която ратифицира протокола за присъединяване на РС Македония за присъединяване към НАТО. За нас членството на РС Македония в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната и ние бяхме водени от това разбиране, когато ратифицирахме протокола.

Драгомир Заков, министър на отбраната

"Военнослужещи от двете страни участват активно в съвместни учения", каза той. На срещата са обсъдени и редица други въпроси, като начина, по който можем да работим по българските военни гробища.
"България има готовност да засили двустранното сътрудничество в областта на отбраната, защото споделяме общи ценности, съдба, история и бъдеще", обясни министърът на отбраната.

Славянка Петровска пък заяви, че са договорили още повече да се засили досегашната съвместна работа. Във финална фаза е договарянето на образование на военни лекари във Военноморското училище във Варна и ВМА в София.
Тя  каза, че РС Македония подкрепя кандидатурата за членство в НАТО на Финландия и Швеция. По думите ѝ след 24 февруари нищо не е същото. Руската агресия срещу Украйна доказа, че няма траен мир. Новата геополитическа архитектура на континента изисква сплотеност и обща работа и колективна сигурност.