Европа

Руски войски струпани на тясно пред разрушения мост към Крим

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мостът, който свързва Русия с окупирания от нея полуостров Крим, бе взривен и частично се срути в събота. Москва хвърли вината върху Киев, който отказа да поеме отговорност за атаката.

Открито през 2018 г, съоръжението е важно не само за цивилната логистика, но и за войските на Русия, които се бият в Южна Украйна. Въпреки че руските власти решиха да не спират военноморския трафик под моста, онлайн карта показа голямо струпване на тясното място. Губернаторът на Крим, назначен от Русия, опита да успокои опасенията, че има дефицит на доставки през ключовата връзка.

 

Искам да уверя всички кримчани, че запасите от гориво са достатъчни за един месец. Не трябва да има притеснения. Хранителните запаси са достатъчни за повече от два месеца, няма риск в това отношение. Призовавам жителите на Крим да запазят спокойствие, всички туристи да бъдат търпеливи.

Сергей Аксьонов, назначен от Русия губернатор на Република Крим

Междувременно в центъра на Киев бе поставена импровизирана „пощенска марка“ в чест на експлозията. Стилът е подобен на други марки, като например потъването на руския крайцер "Москва".

 

Беше прекрасно. Когато се събудих и прочетох новините, си помислих „какво?“. Искам да кажа, очаквах, че нещо ще се случи, защото в петък беше рожденият ден на Путин, той навърши 70 години. Така че чаках „настоящ подарък" от въоръжените сили на Украйна. И това се случи, с малко закъснение, но такъв е животът, надявам се, че диктаторът Путин може да ни "прости".

Олена, жителка на Киев

Разрушаването на моста е не само стратегически кошмар за Русия, но и символичен. Съоръжението беше символно за амбицията на Русия да анексира още украински територии.