Политика

Йотова разочарована от настояването на ЕП за преговори с РС Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9415433 Румен Радев и Илияна Йотова отново изразиха позицията си за РС Македония. Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази разочарование от приетата резолюция на Европейския парламент, в която се настоява за начало на преговори от страна на Съвета на Европа с Република Северна Македония и Албания за присъединяването на двете държави в Европейския съюз.
Според Йотова в резолюцията липсва съществено изменение, предложено от българските евродепутати. Темата коментира и президентът Румен Радев  на откриването на изложбата "Образът на Майстора" . Той заяви, че българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране. 

 

Многократно съм заявявал, че навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция и тя среща все по-голямо разбиране. Това е изключително важно да има комуникация с всички лидери от ЕС и не само с нашите стратегически партньори от САЩ, с всички европейски институции, така че да се намери ясно, устойчиво, необратимо решение на въпроса.

Румен Радев, президент на България

Според вицепрезидента Илияна Йотова, много време е пропуснато от 2019 г., за да се обясни на европейските ни партньори, че позицията на България не е просто балканска позиция, а позиция, която почива на реални факти. На това, че има дискриминация по отношение на българите в РСМ, че има условия, които България поставя и които за съжаление толкова години не се спазват.