Бизнес

Австрийците се готвят за зимата. Властите раздават дърва за огрев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

На фона на ограничените доставки на руски газ в Австрия се готвят за зимата. В някои части на страната властите раздават дърва за огрев на най-силно нуждаещите се. Хората са изправени и пред висока инфлация.

С понижаването на температурите търсенето на дърва и пелети за огрев е по-високо от всякога в много части на Европа. На фона на прекъснатите доставки на руски газ австрийците търсят алтернативи, за да останат на топло и тази зима.

 

Подготвили сме всичко, имаме печка на дърва и нова дограма. Имаме изолация.

мъж

Докато Брюксел казва, че газохранилищата са запълнени на около 90%, Международната агенция по енергетика предупреждава, че страните от Европейския съюз трябва да намалят потреблението си на газ с още 13% в случай на пълно спиране на руското синьо гориво. Междувременно инфлацията в еврозоната стигна рекордните 10%.

 

Всичко става все по-скъпо. Усеща се. Всичко, свързано с бита, застраховките, карането на кола. Цените на бензина също се вдигат много.

жена

В опит да подкрепят най-тежко засегнатите жители в Южна Австрия даряват дърва за огрев на хората, които отговарят на условията за подпомагане. Кампанията продължава до следващата пролет.