Европа

Разследване на АП уличава Русия в кражба на украинско зърно

От Euronews България Euronews България

Разследване на Асошиейтед прес и поредицата на PBS Frontline документира сложна контрабандна операция, управлявана от Русия, която използва фалшифицирани манифести и хитрост, за да открадне украинско зърно на стойност най-малко 530 милиона долара.Агенцията и Frontline са използвали сателитни изображения и данни от морски радиотранспондери, за да проследят три дузини кораби, извършили над 50 плавания, превозващи зърно от окупираните от Русия територии на Украйна до пристанища в Близкия изток.

Москва отхвърли обвинението като "лъжливо и неоснователно".

Всички търговци на зърно са притеснени в момента, защото може несъзнателно да подкрепите войната на Русия, като купувате и продавате зърно. Много от тези търговци на стоки са мултинационални компании, базирани в САЩ или Бразилия или около световни или публични компании. Така че те имат заинтересовани акционери, които може да не подкрепят това.

Амин Даниел, анализатор по управление на морския риск

Продължаващата кражба, която според правни експерти е потенциално военно престъпление, се извършва от богати бизнесмени и държавни компании в Русия и Сирия, някои от които вече са изправени пред финансови санкции от Съединените щати и Европейския съюз.

"Манифестът трябва да е автентичен, според Инкотермс. Просто е. Трябва да декларирате: откъде е товарът? Какво има? Къде отива? В конкретния случай мисля, че този фалшив манифест е в съответствие с това, което видяхме да правят Иран и Венецуела. Мисля, че и Русия го прави", казва още Амин Даниел.

АП разкрива схемата на контрабандата чрез маршрутите на три кораба: „Михаил Ненашев“, „Феодор“ и „Лаодикия“. Първият съд е закупен малко преди войната от руска държавна отбранителна компания, която е санкционирана за предоставяне на военноморски оръжия, използвани срещу Украйна.

При плаване в средата на юни 170-метровият кораб „Ненашев“ е заснет от сателит, докато го товарят в контролирания от Русия зърнен терминал Авлита в Севастопол, Крим, докато радиотранспондерът му е бил изключен. Два дни по-късно екипажът включва уреда отново в Черно море.

В крайна сметка корабът акостира на 25 юни в пристанището Дортьол, Турция, където товарът е свален и натоварен на камиони, готови да потеглят. Кеят, където е разтоварен, е собственост на компанията "Металурджи", производител на стомана, дъщерно дружество на руския стоманодобивен конгломерат "Магнитогорск Айрън енд Стийл Уъркс".

Контролният пакет от акции се държи от Виктор Рашников, милиардер, близък до Путин. Рашников и компанията му са санкционирани от САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз за осигуряване на приходи и оборудване в подкрепа на военната машина на Русия.