Общество

Нарушения на вота: Сигнали за купуване на гласове в цялата страна

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

720 сигнала за нарушения са били получени през предизборната кампания. Само за деня на вота те са били 135, от цялата страна. Данните са на МВР, а сигналите са основно за купуване и продаване на гласове.

По традиция сигнали за нарушения и сигнали за търговия с вот има в градовете и кварталите с по-голяма ромска общност. Софийският квартал Факултета не е изключение в това отношение.

 

Някои от избирателите имаха число на ръката, но като ги попитах какво е това число - тръгнах да пиша един телефон, ама не успях да го запиша,числото беше 9.- На няколко души ли го забелязахте ? - Да. - Сигнализирахте ли? - Да. Органите на реда отидоха, но не намериха никакво нарушение.

Елеонора Ганева - председател на СИК

Изборният ден започнал трудно и с леко объркване.

 

Изборният ден започна с голям хаос, създаден хаос. Водеща партия в политиката не изпрати техни представите, нито като председатели, нито като заместник председатели и членове. - Защо? - Ами точно това се питаме всички.

Елеонора Ганева - председател на СИК

Отговор все още няма. А във Факултета, както в цялата страна избирателната активност беше ниска. Гласуващите от района обвиниха затова машините.

 

Трудно, 20 минути ме мъчиха. Тя се мъчи да излиза, ама там не излиза нищо.

жена

Не е заради машините, просто заради доверието. За какво да гласувам- да се оправи тази хубава държава, една малка Швейцария която не може да се оправи вече 40 години.

мъж

А изборният ден в цялата страна премина без сериозни нарушения. Мъж е бил задържан в Петрич след сигнал,че се  предлагат пари срещу гласуване за определена личност от политическа партия.  Арест и в село Извор, Радомирско - за предлагане на пари срещу глас. Задържан е човек, в когото е намерен  списък с малки имена. В Радомир има задържан по сигнал,че са предлагани по 50 лв. на човек, за да се гласува за определена партия. Задържаният предстои да бъде разпитан пред съдия. От извършените процесуално-следствени действия в дома на заподозрения са иззети общо три броя списъци.