България

Кирил Петков: Голямата задача на правителството е да продължи битката с корупцията

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9345503 Кирил Петков, Снимка: БГНЕС

Голямата задача на правителството е да продължи битката с корупцията, която се е оказала по-голяма от очакваното. Това се разбра от думите на премиера Кирил Петков в изказването му на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Тема на събитието е "Устойчивост на трансатлантическите отношения между България и САЩ. Общо бъдеще чрез диверсификация, декарбонизация на икономиката и здравеопазване".

Ние поехме управлението с обещание за антикорупция, която не знаехме, че включва и ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно на такива от Русия, посочи той. "Едни и същи хора са готови както да предадат националния си интерес и факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Голямата ни задача е да продължим битката с корупция, защото тя се оказа по-голяма от националната битка", обяви още той.

Допълни, че в тази битка страните и организациите, в които членуват, трябва да работят заедно и ако не си подават ръка в трудни моменти, битката може да бъде загубена и "ако бъдем отцепени един по един на ниво Европа, на ниво САЩ - България, на ниво НАТО".

Подчерта, че след като България, която е била толкова зависима от доставката на руския газ, е могла "да се диверсифицира, означава, че това е въпрос на воля и устрем.