Euronews Уикенд

Щетите от смъртоносния ураган „Йън“ ще достигнат 100 млрд. долара

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Щетите от смъртоносния ураган „Йън“ ще достигнат 100 милиарда долара, съобщават застрахователите в Съединените щати. Това може да се окаже най-скъпата буря във Флорида от урагана "Андрю" през 1992 г. насам. След Флорида, американския президент Джо Байдън обяви извънредно положение и в Северна Каролина. До момента се смята, че има най-малко 45 жертви.

Смъртоносният ураган „Йън“, който се оказа едно от най-разрушителните бедствия, връхлитали някога САЩ, започна да отслабва, след като заля щата Флорида. При достигането му до Южна Каролина, ветровете спаднаха от сила 250 километра в час на 140.

Броят на загиналите от бурята възлиза надхвърля 45 души.

Ураганът "Йън" вероятно е причинил “над 100 милиарда долара” щети, включително 63 милиарда долара частно застраховани загуби, според фирмата за моделиране на бедствия Karen Clark & Partners. Ако тези числа се потвърдят, това ще направи Иън поне четвъртият най-опустошител ураган в историята на САЩ.

Флорида, Северна и Южна Каролина се опитват да се съвземат от разрушенията, след като една от най-мощните бури удари континенталната част на САЩ. Опасните вълни, внезапни наводнения и силен вятър продължават.

Суровата мощ на урагана „Йън“ достигна Южна Каролина, но той вече е ураган от първа категория.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение, за да освободи ресурси и помощ за населението.  Пътят му през Флорида също е опустошителен, но властите все още не знаят колко точно са загиналите, призна той.

 

Положението във Флорида е много по-опустошително. Едва сега започваме да виждаме мащаба на тези разрушения. То вероятно ще се нареди сред най-тежките в историята на страната. Всички видяхте по телевизията как къщи и имоти са унищожени. Възстановяването ще отнеме месеци, дори години.

Джо Байдън, президент на Съединените щати

Много пътища и друга жизненоважна инфраструктура са останали разрушени. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви, че екипи са обиколили над 3000 къщи в най-засегнатите райони, за да помогнат на оцелелите. Много хора са попаднали в капан, тъй като не са могли да се обадят за помощ, защото електричеството и мобилните мрежи не са работили. Стотици пътищата са наводнени и блокирани от дървета, а редица кейове бяха повредени.