Добро Утро, Европа

Колоритен фестивал: Уличното изкуство под светлината на прожекторите в Камерун

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

И един по-различен поглед към изкуството в далечна Африка. Столицата на Камерун – Яунде, беше домакин на фестивал на уличното изкуство и музиката с традиционни африкански ритми. Колегите от Africanews с репортаж от колоритното събитие.

Столицата на Камерун Яунде се превърна в място, където се събраха феновете на градската музика и любителите на изкуството. Градът беше домакин на първото издание на фестивала „La zone“ на Фестивала за изкуство в Дуала. Музиката и привличащите вниманието произведения на уличното изкуство като това произведение върху фасадата на Френския културен институт в Яунде привлякоха многобройните минувачи по оживения булевард "Кенеди" през почивните дни.

В продължение на два дни уличното изкуство беше поставено под светлината на прожекторите в този известен участък на столицата на Камерун. Ако може да се спомене изкуството във връзка с целите за развитие на хилядолетието, то тук ексцентричните художници подготвиха и бъдещето. Те създаваха тенденциите в облеклото за 2050 г.

Обеци, аксесоари и дрехи - трима модни дизайнери обединиха усилията си, за да си представят как би могла да изглежда модата в средата на 21-ви век. Те са се вдъхновили от темата на фестивала, която е "Утре е вчера", така че проектирали облекла, опитвайки се да разберат как биха могли да изглеждат дрехите през 2050 г.

 

Работим с всичко - от дърво до алуминий, дори с кухненски прибори. Наричаме го upcycling. Ще се запитате защо upcycle: защото дрехите или предметите, които са били създадени, нямат право да умрат.

мъж 1

Облечени в крещящи цветове, моделите бяха съществена част от проекта и бяха на една вълна с дизайнерите.

 

Всичко, което някой създава, не бива да се забравя, защото носи образа на своя създател. Той е оставил духа си да работи, така че ние трябва да популяризираме работата му.

мъж 2

Дрехи, обувки, тъкани или дори предмети - нищо не се губи, тук всичко може да бъде трансформирано. Организаторите на фестивала са се вдъхновили от целите на ООН за устойчиво развитие и са си партнирали с представители на гражданското общество. Събитието беше силно повлияно и от пазара за сценични изкуства в Абиджан.

За първи път възпроизвеждаме опита на зона Маса извън Абиджан, затова е добре, че се провежда в столицата Яунде на оживен булевард, който е оживено място в града.

мъж 3

През почивните дни публиката се разхождаше по булевард "Кенеди" сред традиционни камерунски танци и музика различни жанрове.