Европа

Австрия, Чехия и Словакия отчитат ръст на пристигащите мигранти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Австрия възобнови проверките на границата си със Словакия. Причината – предотвратяване на влизането на нелегални мигранти, които искат да стигнат до Германия. Подобна мярка въведе и Чехия.

 

Виждаме, че кризата вече достигна Германия. Оттук и мерките, предприети от германската страна спрямо Чешката република. Оттам, като ефект на доминото, мерки на Чехия спрямо Словакия, и следователно ние също трябва да приложим проверки на границата ни със Словакия.

Карл Нехамер, канцлер на Австрия

В сцени, наблюдавани за последно по време на кризата с бежанците от Сирия през 2015 г, Австрия не иска да стане алтернативен маршрут за контрабандистите на хора. В Чехия потокът от незаконни мигранти достигна исторически равнища.

 

От началото на годината сме регистрирали и разследвали 140 престъпления и 125 каналджии. Сравнете тази година с миграционната вълна през 2015 г. Физически сме заловили над 12 000 нелегални мигранти тази година, 4 пъти повече спрямо 2015 г.

Мартин Вондрачек, директор на националната полиция на Чехия

В Чехия се наблюдава значителен ръст на мигрантите от Индия. По-голямата част от пристигащите обаче идва от Близкия изток.

 

Дойдох тук, защото страната ми е във война. Относно условията – в родината ми животът е много труден.

Mигрант от Сирия

Новата мигрантска вълна може да постави под съмнение функционирането на Шенгенското пространство и да доведе до нови ограничения върху движението.