Политика

Арестуваха общински съветник от Кърджали за купуване на гласове

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Kupuvane Na Glasove BGNES Снимка: БГНЕС

59-годишен е бил задържан за срок до 24 часа в хода на специализирана операция на територията на РУ-Кърджали вчера с цел противодействие на конвенционалната престъпност и престъпленията против политическите права на гражданите, съобщиха от ОД на МВР. От пост на кмета на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис в профила му във фейсбук стана ясно, че задържаният е общинския съветник Алтънай Халил.

 

„Пореден удар срещу демокрацията!

Пореден опит за омаскаряване и очерняне на политически активисти, и то четири дни преди парламентарните избори!

С всички сили продължаваме да се борим срещу произвола и полицейщината, които някои хора си въобразяват, че може да упражняват безпочвено и безнаказано.

Свидетели сме на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина, целящ да подготви аудиторията за поредната доза милиционерска агитация!

Остро се противопоставяме на всеки опит за омаскаряване на честни хора с цел политически дивиденти преди изборите!

Утре в 9.00 ч. Общинският съвет на ДПС в Кърджали ще внесе жалба срещу неправомерното задържане на общинския съветник Алтънай Халил.

А Областният съвет и кандидатите за народни представители ще оповестим своята позиция за случващото се“, написа д-р инж. Хасан Азис.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.167, ал.2 от Наказателния кодекс за предложена имотна облага с цел склоняване за упражняване на избирателно право в полза на определена политическа партия. Продължават процесуално-следствените действия по случая и в днешния ден.

В рамките на същата операция са били проверени 35 лица, 11 търговски обекта, 3 игрални зали, 3 заложни къщи, 5 помещения. Съставени са били 15 констативни протокола и 10 протокола за предупреждения.

Трима души са задържани при специализираната полицейска операция на МВР срещу битовата престъпност, наркоразпространението и избирателните права на гражданите и в ромската махала на Благоевград, предаде БГНЕС.

Проверени са няколко адреса, за които има сигнали за купуване на гласове, два от тях в съседни къщи, където бе изведен един мъж. Майката на задържания се оплака от произвол и твърди, че синът ѝ не се занимава с купуване на гласове, а има фирма за ремонт на покриви. Другите двама души бяха задържани на различни адреси, проверени от полицията.

В акцията участваха 30 служители на ОД на МВР, както и жандармерия.

8 души са задържани и в област Велико Търново. Образувани са 8 бързи производства – основно за притежание на наркотици. Има едно досъдебното производство за купуване на гласове, а две за унищожаване на имущество на политическа партия.

Във Врачанско също има акция. В Бяла Слатина към момента има едно образувано досъдебно производство.