България

Акад. Николай Денков за Euronews Bulgaria: Не е добре промени във висшето образование да се правят чрез Закона за бюджета

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 18 204437

За радост няма никакви сигнали за възпрепятствани ученици. Това беше и целта на моя призив, благодаря на всички, които се съобразиха с него, защото най-важното е децата да се чувстват спокойни за изпита. Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков пред Анастасия Димитрова в ефира на Euronews Prime Time.

 

Министърът коментира и икономическите трудности, с които се сблъсква българското общество.

„Нормално е в една трудна ситуация хората да търсят сигурност. Ситуацията, не само с България, а и в Европа, в региона, е доста сериозна – най-вече заради войната на Русия в Украйна“, сподели министър Денков.

 

Не само имаме наплив на бежанци, което натоварва всички системи, а имаме и финансови разходи, които в голямата част се поемат от Европейската комисия, но изискват огромна организация за настаняване на тези хора. Но това, което все повече се вижда е, че тази война води и до увеличаване на цените на енергоносителите – и то съществено. Очакват се проблеми и с цените на зърното, на храната…

Акад. Николай Денков, министър на образованието

Такава извънредна ситуация не сме виждали в Европа и не е имало от преди ние да се родим, каза образователният министър. Трябва по някакъв начин да се справим с трудностите, убеден е той.

 

Задача на правителството е да намери средствата, методите, правилното разпределение – така че хората да се почувстват първо по-успокоени, второ – подкрепени, и трето – да има известно чувство за справедливост, че се прави всичко възможно най-добро за тях.

Акад. Николай Денков, министър на образованието

На въпрос, свързан с политическата ситуация, акад. Денков отговори:

 

Всички виждаме, че има доста разногласия, но когато се стигне до важните решения, се намира решение, което е приемливо и, бих казал, балансирано. Предполагам, че така ще продължи и нататък.

Акад. Николай Денков, министър на образованието

Актуална тема през последните седмици са и планираните промени във висшето образование:

"Тук са преплетени няколко теми. Първата е свързана с промени в уредбата за атестирането на ВУЗ-овете чрез Закона за бюджета. Съгласен съм, че това не е добър начин да се правят промени във висшето образование. Правилно е тези промени да се реализират чрез Закона за висшето образование."

Самите промени са се случили при обсъждането на бюджета за тази година, на самите обсъждания нямаше представител на министерството, уточни министър Денков. Те са били свързани с допълнителното финансиране с 20 милиона лева на висшите училища.

 

Лично моето мнение е, че тези 20 милиона лева е добре да влязат за заплати в системата на висшето образование, но е наложително успоредно с това да бъдат затегнати и контролните механизми – свързани най-вече с оценяването на преподавателите, т.е. атестирането, оценяването на висшите училища (акредитирането), борбата с плагиатството, която продължава, има и доста други проблеми, които трябва да се решават.

Акад. Николай Денков, министър на образованието

Министърът сподели още, че когато се обсъждат възможностите за финансиране винаги стои въпроса как се осигуряват средствата, които винаги идват от един сектор, за да се появят в друг, или се вземат от общата кошница и се слагат в даден сектор, е каква е гаранцията, че те ще бъдат използвани по предназначение. Истината е, че ние имаме пропуски, пробойни в начина, по който оценяваме преподавателите и университетите, и в момента няма гаранция, че тези средства ще бъдат използвани там, където биха били най-полезни, поясни акад. Денков.