Икономика

Отказът на ЕС от руските енергийни източници е “самоубийство”, категоричен е Путин

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Bulgaria Gazprom Reax 22117532118959 (1) Снимка: AP

Президентът на Русия Владимир Путин наречесамоубийствоотказа на европейските страни от руските енергийни ресурси. Според него решението на европейските страни да наложат санкции на руския петрол и газ е политическо.  

 

Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, заради собствените си амбиции и под натиска на американския сюзерен, европейските страни въвеждат нови санкции на петролните и газовите пазари. Всичко това води до инфлация.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин обвини Запада, че надценява "възможностите на алтернативните енергии", като същевременно омаловажава традиционните енергийни източници. Според него някои страни в Европейския съюз няма да могат да се откажат скоро от руските енергийни ресурси. Въпреки това, те са си поставили такава задача, като не обръщат внимание на щетите, които вече са нанесли насобствените си икономики.

 

Промените на петролния пазар имат тектоничен характер и правенето на бизнес както преди, следвайки стария модел, изглежда малко вероятно. В тези нови условия не става въпрос само за добив на нефт, а за изграждане на цялата вертикална верига, чак до крайния потребител.

Владимир Путин, президент на Русия

Високите цени на енергията подкопават конкурентоспособността на голяма част от европейската промишленост, която и без това губи конкуренцията с компаниите от други региони на света, смята още Путин.

Говорителят на Кремъл подчерта, че президентът на Русия Владимир Путин знае накъде води държавата и обърна внимание, че е налице политически консенсус и изключително висока подкрепа за държавния глава. Дмитрий Песков е убеден, че „всичко ще бъде наред”, Русия ще победи и ще постигне всички цели, които си е поставила.