Икономика

Таван върху цените: Франция обезпечава мярката с 16 милиарда евро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Франция ще обложи свръхпечалбите на енергийните компании, за да финансира частично тавана върху цените на електроенергията и газа. Освен това правителството залага в бюджета за следващата година помощи за компаниите и гражданите за справяне с високите сметки за ток и газ.

Финансираният от правителството на Франция таван на цените на електроенергията и газа ще струва на бюджета около 16 милиарда евро през 2023 г.

Министърът на финансите Бруно льо Мер разясни, че енергийните компании частично ще поемат сметката, като техните свръхпечалби генерират повече данъчни приходи.

 

Енергийният щит ще струва 16 милиарда евро през 2023 г. 11 милиарда евро за газа и 5 милиарда за електроенергията. Голяма част от този щит се финансира чрез приноса на енергийните компании върху печалбите, които те са направили от скока на цените на електроенергията и газа - те вече механично плащат (чрез данъци) в държавния бюджет от този добавен марж върху печалбите си.

Бруно льо Мер – министър на финансите на Франция 

Проектобюджетът на Франция за 2023 г включва също пакет от компенсации за 3 милиарда евро за компании, които изнемогват от високите цени на енергията.

Освен това около 12 милиона френски домакинства ще получат между 100 и 200 евро като помощ за покриване на сметките им за ток и газ.

Новият бюджет залага темп на растеж от 1% през 2023 г, което е спад от 2.7% тази година на фона на опасенията от рецесия в съседна Германия и влошаващите се икономически перспективи в цяла Европа.

Льо Мер потвърди, че правителството ще въведе през следващата година пенсионна реформа, която може да увеличи минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 или 65 години.

"Искаме да направим реформата ефикасна, което ще ни позволи да плащаме за нашия модел на социална защита и да не вдигаме данъците за тази цел", разясни министърът на финансите.