Свят

Размирици в Иран: Протести след смъртта на млада жена, арестувана от нравствена полиция

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Не стихва вълната от протести в десетки ирански градове след смъртта на млада жена. Махса Амини беше само на 22. Тя почина малко след като беше арестувана от иранската нравствена полиция, защото е носила хиджаба си свободно, а не според строгите предписания. 

Иранските власти твърдят, че след като е била отведена в така наречения "център за ориентиране", Махса е получила сърдечен удар и е изпаднала в кома, както и че е имала предшестващи заболявания. 

Семейството на Махса отхвърли твърденията и обвини полицаите, че са отговорни за смъртта ѝ. 

Братовчед на Махса разказва, че близките ѝ са били подложени на натиск, да не разпространяват информация пред медиите. 

 

Смъртта на Махса разпали вълна от протести в Иран и Кюрдистан. Иранските власти упражняват натиск върху семейството й да не дават информация на медиите и света.   Махса е гневният глас на хората в Иран в момента. Тя разпали този гняв. Защо? Защото когато Махса почина, ислямската република се опита да я погребе тайно през нощта без никой да знае. За щастие, хората в родния ѝ Сакез попречиха и не позволиха това да се случи. 

Ерфан Мортезаей, братовчед на Махса Амини

Техеран потушава протестите със сила. Според официални данни най-малко 41 души са убити, а повече от 1000 са арестувани по време на размириците. Притесненията са, че жертвите може да се окажат много повече. 

Правителството реши да ограничи достъпа до социалните мрежи, за да ограничи и възможностите на протестиращите да се организират и да споделят какво се случва в Иран с външния свят.