Политика

Гешев номинира настоящия директор на НСлС за втори мандат

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на Националната следствена служба. Предложението е подписано от главния прокурор Иван Гешев и двама членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Междувременно от правосъдното министерство заявиха, че искат да чуят гласа на следователите. Служебният ресорен министър Крум Зарков не обяви конкретна номинация, а даде две седмици на следователите да намерят начин да посочат кой според тях трябва да оглави службата.

„Нашият призив е в следващите две седмици, когато могат да се правят тези номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса… Аз не бих се поколебал да внеса кандидатурата на следователите. Те могат да свикат общо събрание, както съдиите направиха преди време, излъчвайки кандидат за председател на Върховния касационен съд. Законът за съдебната власт дава възможност на съдиите това, но не я отнема от следователите. Министерството може да направи така, че да внесе кандидатурата, ако е необходимо“, каза правосъдният министър Крум Зарков.