Свят

Мисията до Луната: Отново отложиха изстрелването на ракетата SLC

От Euronews България Euronews България

НАСА отложи отново старта на новата си свръхтежка ракета и нейната капсула "Орион" към Луната. Поредният опит да бъде изстреляна трябваше да стане на 27 септември, но той се провали заради прогнозите за тропическа буря, която се движи към Флорида, където е а космическият център "Кенеди".

Космическата агенция опита да изстреля "Орион" на 29 август и 3 септември. И двата пъти полетът беше отменен, след като по време на зареждането на ракетата с гориво беше открит теч на водород.

При последния случай ръководителите на мисия "Артемида 1" решиха да върнат 98-метровия космически кораб обратно в хангара за допълнителни ремонти и актуализации на системата.

Мисията включва тестов полет без астронавти на борда. Това трябваше да бъде първо изстрелване за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

Целта на "Артемида 1" е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс.

НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г и най-рано през 2025-та екипаж да кацне на повърхността ѝ.