Общество

Смяна на бензина: Пригодена ли е колата ви за него и как ще се отрази промяната

От Euronews България Euronews България

Бензин Е10 ще замести масово разпространения А95 в Европейския съюз. Това ще стане до края на годината на територията на целия съюз. Причината – типът Е10 е по-екологичен и при изгаряне отделя по-малко вреди емисии.

Това обясни в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Българската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. 

„10 означава 10% биоетанол – тоест биосъставка в бензина. Досега беше 5%, сега става 10%. Прави се заради по-малкия карбонов отпечатък, който се отделя с използването на повече етанол в бензина“, посочи Кънев.

Експертът поясни, че потреблението на гориво ще се увеличи с 1-2%, но работата на моторите ще бъде по-добра.

„Този бензин вече е стандарт и всички автомобили се конструират така, че да са съобразени с него“, отбеляза Кънев, но уточни, че са възможни определени проблеми при автомобилите произведените преди 2011 г.

Стартирането на автомобила може да става по-трудно. Възможно е някои части да се изнасят по-бързо.

Валентин Кънев, председател на Българската черноморска петролна и газова асоциация

Експертът поясни, че останалите видове бензин на пазара ще останат налични.

Относно цената на горивата, Кънев коментира, че няма индикации за предстоящо повишение на цените на нефта.

„Явно се е стигнало до някакво динамично равновесие. Очаква се до края на годината да заработи ембаргото на руски петрол, но пазарът явно вече се е реконфигурирал“, констатира той и допълни, че не очаква увеличение на цените на горивата в близко бъдеще.

Във връзка с газовата криза в Европа, Кънев подчерта, че в случая става въпрос за двустранна зависимост.

„Както ЕС е зависим от руски газ, така и Русия е зависима от това да продава своя газ на Европа“, посочи експертът и добави, че единственият начин Русия да продава природния си газ е да го продава на Европа по вече изградената за това инфраструктура.

Кънев оцени като стъпка в правилната посока обявеният търг за втечнен газ. По думите му България трябва да отмени мораториума върху добив на шистов газ.

„Развитието на тази индустрия доставя големи преимущества на икономиката на страната“, смята Кънев.

Вижте целия разговор във видеото.