Свят

Островът на акулите: Изучават една от най-стабилните популации на тигрови акули

От Euronews България Euronews България

Научната мисия ​​​​​​​Нектон ще опита да разкрие една мистерия – защо на отдалечения остров Фувамула, част от Малдивския архипелаг, процъфтява популацията на тигрови акули.

Тези морски хищници, които могат да стигнат до няколко метра на дължина, се превръщат във все по-голяма туристическа атракция за любителите на гмуркането. Това не се харесва особено на местните рибари, които ловят риба тон – любима плячка на акулите.

Учените от мисия Нектон ще използват подводници и други авангардни технологии, за да картографират дъното при Фувамула, заснемат и вземат проби от водата на дълбочина до 1000 метра.

Те имат за цел да отговорят на редица въпроси без отговор за местообитанието на тигровите акули.

Защото ако тези хищници на върха на веригата са в добро здраве, това вероятно предвещава добри новини за здравето на цялата морска екосистема.

"Известно е, че тигровите акули слизат на хиляди метри под водата. Не знаем какво правят, не знаем радиуса на тяхната миграция, къде раждат бременните, къде са малките, къде се извършва чифтосването. Има толкова много въпроси без отговор – така че ще бъде интересно, ако научим някои данни. Трябва да знаем защо акулите се развиват толкова добре тук, за да можем да ги защитим", обяснява Хамна Хюсеин – експерт по акулите.

Местните експерти са идентифицирали около 200 екземпляра, но общият брой на популацията може да е двойно или тройно по-голям. Акулите привличат и много туристи, което е добре за икономиката на острова, но местните рибари предпочитат да виждат по-малко хора.

Мисията Нектон, която включва 10 водолази от Малдивите, ще изследва водите на архипелага до 7 октомври.