Европа

Изборите в Италия: Финални митинги на основните политически сили

От Euronews България Euronews България

Основните политически сили в Италия закриха предизборната кампания с последни митинги. И поискаха подкрепа от италианските гласоподаватели за решаване на неотложните проблеми – високите цени на енергията, инфлацията, загубата на покупателна способност и обедняването.

Десният блок в Италия се надява на успех на извънредните парламентарни избори в неделя. Джорджия Мелони, лидер на смятаната за крайнодясна партия "Италиански братя", може да стане първата жена министър-председател на апенинската държава.

"Италиански братя" издигнаха като основни стълбове в кампанията Бог, нацията и семейството.

Основните партньори на Мелони в десния съюз са "Лига" на Матео Салвини и по-умерената като послания "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони.

Левият блок, воден също от бивш премиер - Енрико Лета, теоретично може да победи Мелони, но няма да има мнозинство. Предвид вътрешни разногласия в потенциалната коалиция и слабото представяне в анкетите, шансовете на левицата за успех изглеждат малки.

Ние сме тук, за да се изправим пред проблемите и да ги решим. Искаме да го направим чрез единна политика и най-вече европейска политика. Да живее Европа, стига с този антиевропейски разказ!

Енрико Лета, лидер на Демократическата партия

Популисткото Движение "Пет звезди", водено от Джузепе Конте, може да бъде трета политическа сила в италианския парламент.

"На 25 септември ще бъде важен момент за цялата национална общност. Трябва да изберем. Трябва да решим дали искаме да увеличим заплатите на онези, които печелят 2, 3 или 4 евро на час, или да вдигнем заплатите на онези, които вече получават по 10 000 евро на месец", коментира Конте.

На ниво ЕС изборите се разглеждат като тест дали по-радикалните настроения набират все по-голяма инерция в 27-членния блок.