Общество

Кардиолог: Между 1.5 и 2 милиона души в България са хипертоници

От Euronews България Euronews България

Хората над 35 години трябва да правят редовно прегледи при специалисти за сърдечно-съдови заболявания, дори и да нямат симптоми. Причината е, че расте броят на инсултите при пациенти в тази възраст. 

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ кардиологът доц. Красимира Христова.

Според статистиката  над 60% от смъртните случаи у нас са вследствие на сърдечно-съдови заболявания, като най-голям е рискът за хората над 55-годишна възраст.

Доц. Красимира Христова посъветва да не се стига до крайности при спазването на даден хранителен режим.

Според специалиста с т.нар. кето диета наистина драстично се смъкват килограми, но това представлява едно небалансирано хранене. Доц. Христова обясни, че с този хранителен режим се вкарват допълнително мазнини в организма, които се изгарят, за да бъде усвоена глюкозата.

По думите ѝ обаче това води до значително повишаване на нивото на триглицериди и пикочната киселина, което е един от факторите за отключването на матаболитен синдром в бъдеще.

„Редуцирането на 4-5 килограма на теглото, което се наблюдава в рамките на един месец от тази кето диета е добро – намаляваме теглото като рисков фактор, но от друга страна повишаваме други рискове по отношение на сърдечно-съдови заболявания“, посочи доц. Христова.

Тя посочи консумацията на алкохол, тютюнопушенето и повишената консумация на сол с храната като традиционни рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

„Ако има някакъв смисъл от консумацията на алкохол, това е чаша червено вино, тъй като нивото на ресвератрол, който е един от естествените антиоксиданти в организма, може да ни подпомогне в редуцирането на сърдечно-съдовия риск“, отбеляза още доц. Христова.

По думите ѝ между 1.5 и 2 милиона души в България са хипертоници, като причината преди всичко е в ниската здравна култура. 

Целия разговор вижте във видеото.