България

Отстраняване на Гешев е отново на дневен ред

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9298150 Иван Гешев, Снимка: БГНЕС

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи опит да разгледа по същество двете искания за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесени последователно от бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов и от наследника му на поста Надежда Йорданова.

На планувания пленум е насрочено разглеждането и на двете искания по всички допуснати от ВСС точки. По неофициална информация обаче не е изключено изслушването да се отложи за пореден път заради процедури. Дори и да се стигне до обсъждане по същество, е практически сигурно, че мнозинството от съвета ще откаже отстраняване на главния прокурор. Подобно е и очакването на правосъдния министър Надежда Йорданова, която неведнъж каза, че няма илюзии какво ще реши кадровият орган. Вчера, 17 май, тя посочи, че не вижда основание ВСС да отложи разглеждането на предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор, "но предстои да видим".

За да бъде освободен главният прокурор, трябва да има мнозинство от 17 гласа "за" от 25-те членове на съдебния съвет. В момента съставът на съвета е с трима души по-малко - Боряна Димитрова и Красимир Шекердждиев от съдийската колегия подадоха оставки, а Пламена Цветанова от прокурорската колегия стана зам.-главен прокурор.

Различни гласувания във ВСС, включително и това за искането за отстраняването на Гешев миналата година, показаха съотношението на силите във ВСС и подкрепата на мнозинството за главния прокурор, което трудно може да бъде разклатено. Точно със 17 гласа "за" Гешев беше назначен на поста през 2019 г. С толкова гласове вече веднъж съветът отхвърли да обсъжда искането на Стоилов.

Отстраняването на Иван Гешев беше многократно посочвано като приоритет от най-голямата партия в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", а партньорите ѝ във властта в различна степен подкрепят позицията ѝ. Управляващите обявиха, че подготвят законодателни промени за въвеждането на фигура, която да може да разследва главния прокурор. Наесен пък предстои смяна на състава на съдебния съвет, на която коалицията разчита да промени съотношението на силите в него, макар че изборът на членове се очертава много труден.