Свят

Швеция и Финландия задвижиха процедурите за кандидатстване в НАТО

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Finland Sweden NATO 22129742726425 Снимка: АР

Швеция подписа официалното искане за присъединяване към НАТО, ден след като обяви желание за членство. В същото време финландският парламент одобри почти единодушно подаването на кандидатурата за включване към Алианса.

 

Парламентът на Финландия одобри със 188 срещу 8 гласа подаването от страната на кандидатура за присъединяване към Алианса.
Швеция също подписа официално искане за присъединяване към НАТО, ден след като страната обяви, че ще се стреми към членство във военния съюз на 30 държави. Шведското искане ще бъде подадено заедно с това на Финландия, напомни външният министър Ан Линде, която подписа кандидатурата на своята страна за членство в НАТО.
Очаква се двете кандидатури да бъдат внесени през следващите дни, а страните се надяват да станат членове на НАТО заедно.
Финландският президент Саули Нийнистьо пристигна в Стокхолм и изнесе реч в шведския парламент в знак на подкрепа.  

 

Искането на Русия за спиране на разширяването на НАТО имаше за цел да намали нашия избор и суверенитет. Това ни постави в нова позиция. Голямата офанзива на Русия срещу Украйна ясно показа, че Русия отново е готова да използва въоръжените си сили в близки райони, за да постигне целите си. Съвкупността от тези фактори показа, че традиционното ни позициониране е неустойчиво.

Саули Нийнистьо, президент на Финландия

Той добави, че е "оптимист", че Хелзинки и Стокхолм ще успеят да осигурят подкрепата на Турция за своите кандидатури за членство в НАТО.
На този фон Германия съобщи, че засилва военното сътрудничество с Швеция и Финландия на фона на стремежите им за членство в Пакта. Канцлерът също очаква широка подкрепа за двете страни.

 

Убеден съм също толкова, колкото и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че това присъединяването ще успее бързо с подкрепата на всички страни, включително и на Турция като член на НАТО. Ще засилим военното си сътрудничество с Финландия и Швеция, особено в региона на Балтийско море и чрез съвместни учения.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Москва продължава да напада източните гранични райони на Украйна почти три месеца след инвазията си, затова Хелзинки и Стокхолм са готови да се откажат от десетилетията на военен неутралитет, заради опасения, че могат да бъдат следващите, са мотивите на двете държави.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Финландия и Швеция са загрижени за преходния период, но от Алианса ще се опитат да ускорят този процес.
В знак на подкрепа американският президент Джо Байдън ще приеме премиера на Швеция Магдалена Андершон и президента на Финландия Саули Нийнистьо в Белия дом на 19 май. Ще бъде обсъдено членството им в НАТО и европейската сигурност, както и партньорството по редица глобални въпроси и подкрепата за Украйна.