Европа

Светът изпрати кралицата: Милиони по цял свят гледаха траурната процесия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Милиони хора по целия свят проследиха на живо или по телевизията погребението на британската кралица Елизабет II. Ден по-късно - връща ли се страната към нормалния живот? Специалният ни пратеник Юлиян Стоянов с подробностите от Лондон.

Великобритания се връща към нормалното си ежедневие. За ден една цяла нация застана мирно и отдаде почит към кралицата си, а милиарди гледаха церемонията по телевизията. Церемония, която събра на едно място 500  световни лидери и монарси. 

Според анализатори траурната процесия на Елизабет II може да се окаже най-гледаното телевизионно събитие в историята - с над 4 милиарда и половина зрители по целия свят. 

 

Гледах церемонията, това е част от историята, със смесени чувства съм. Тя беше моята кралица през целия ми живот. Понякога е трудно да се примириш с подобни неща. 

Митра Уайт

Беше невероятно. Не успях да стигна, но гледах траурната церемония по телевизията със своята съпруга. Беше много емоционално, много докосващо. 

Малкълм Фостър

Ден по-късно знамената във Великобритания отново са вдигнати, а животът се връща в ежедневните си коловози. За семейството на кралицата следващата седмица също ще бъде траурна и няма да поемат никакви публични ангажименти.

Така беше сложен краят на един дълъг и емоционален ден за кралското семейство, а и за стотиците хиляди, които излязоха по улиците, за да проследят траурната процесия - от сградата на британския парламент, през Уестминстърското абатство, арката на Уелингтън до последния дом на кралица Елизабет II -  в любимия ѝ замък Уиндзор.