Европа

Европейска подкрепа: България ще получи 18,6 млн. евро по инструмента REACT-EU

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

България ще получи по инструмента REACT-EU 18,6 млн. евро, които да покрият основни нужди като храна за уязвими групи, съобщиха от Европейската комисия. За запазване на работни места и подобряване на услугите в здравеопазването ще има допълнително 36 млн. евро. Еврокомисията представи законопроект за извънредни правомощия върху веригите за доставки и способността на Съюза да реагира по ефективен начин при извънредни ситуации.

България е сред страните, които ще получат допълнителни средства от Европейския социален фонд.
Предвижда се 18,6 милиона евро да бъдат насочени към покриването на основните нужди на уязвимите групи. Ще бъдат раздадени и ваучери на хора, избягали от руската инвазия в Украйна, които могат да се използват за храна и всекидневни нужди като дрехи и училищни пособия за децата.

Още 36,4 милиона евро ще бъдат отпуснати за мерки за икономическо възстановяване, след ковид пандемията, като за запазване на работните места и подобряване на услугите за грижи за хора с увреждания. От тях 23,8 милиона евро ще подкрепят 9000 украински бежанци да се включат в българския трудов пазар по "Проект за солидарност".

Комисията отбелязва, че за миналата година за подобни цели в ЕС бяха осигурени 40 милиарда евро, включително в помощ на украинските бежанци.

Междувременно Еврокомисията представи новия инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации. С тази рамка за управление на кризи се цели да се запази в полза на гражданите и предприятията от целия ЕС свободното движение на стоки, услуги и хора.

 

Кризата с COVID-19 ясно показа няколко неща: трябва да гарантираме, че единният ни пазар ще функционира по всяко време, включително по време на криза. Трябва да го направим по-устойчив. Необходими са ни нови инструменти, които да ни позволяват да реагираме бързо и единно. Новият инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации позволява да постигнем това.

Маргрете Вестагер, изпълнителен зам.-председател на Eврокомисията

Вместо да разчитаме на импровизирани действия във всеки отделен случай, чрез инструмента в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации ще имаме структурен отговор, за да запазим свободното движение на стоки, хора и услуги в неблагоприятни времена. Инструментът ще осигури по-добра координация с държавите членки, ще спомогне за предотвратяване и ограничаване на въздействието на евентуална криза върху нашата промишленост и икономика.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар

Така ЕС прави стъпка към получаване на извънредни правомощия, които да принудят компаниите бързо да насочват ресурси за спешно отстраняване на пречките по веригите за доставки. Предложението е част от отговора заради горчивия опит по време на ковид пандемията, когато Съединените щати и Китай спряха износа на ваксини и други важни продукти в полза на собствените си граждани.

Регламентът предстои да бъде съгласуван с Европейския парламент и държавите-членки, които може да се противопоставят на предоставянето на такива безпрецедентни правомощия на изпълнителната власт на ЕС в Брюксел.