Спорт

Триумфът на българския ансамбъл продължава с второ злато на Световното по художествена гимнастика

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Gymnastic снимка: Анна Недкова, БФХГ

Ансамбълът на българия в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова, София Иванова и Радина Томова спечели втори златен медал на смесеното съчетание с 3 топки и 2 ленти. Втори остана отборът на Италия, а трети – на Азербайджан.

След като в петък отборът – наследник на олимпийските шампионки от Токио 2020, направи невероятен дебют на форум от такъв ранг като стана абсолютен световен шампион и спечели златото в многобоя, днес българките излязоха на килима в битката за медалите на отделните съчетания. При първото си излизане за композицията си на 5 обръча момичетата допуснаха неточности и останаха на 8-а позиция. Първото място спечели тимът на Италия, второто – на Израел, а бронзът бе за испанките.

Goldmedals снимка: Анна Недкова, БФХГ

При второто си излизане българският ансамбъл бе категоричен като изпълни съчетанието си без грешка и заслужено завоюва златото. Интересното е, че това съчетание е поставено от треньора Весела Димитрова само преди няколко месеца, което е огромен риск, тъй като момичетата не са имали дълго време за подготовка. С танцувална музика и много настороение обаче, те излязоха на килима и бяха категорични, а зала “Арена Армеец” бе на крака. В петък нашият отбор успя се пребори и за квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Днешният медал е 6-и за българските гимнастички. Стилияна Николова спечели 3 сребърни медала в съчетанията на отделните уреди, както и бронз в многобоя. Ансамбълът добави в актива си два златни медала от 39-ото Световно първенство, което се провежда в периода 14-18 септември в София.