Свят

Турция и Гърция се включиха в общо учение на НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След като водиха в последните месеци ескалираща словесна война, Турция и Гърция се присъединиха към ежегодно военноморско учение на НАТО. Традиционните съперници са сред 15-те членки на Алианса, участващи в маневрите "Дайнамик Маринър 22" край западните брегове на Турция.
Отношенията между съседите се влошиха напоследък, като преди около 10 дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи завоалирана заплаха за нахлуване в Гърция в отговор на заплахи от гръцка страна.
Двете страни водят продължителни спорове по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско и Средиземно море и обвинения за нарушаване на въздушното си пространство. Тези противоречия ги доведоха до ръба на войната поне три пъти в последните 50 години.

 

Да, заедно сме с гръцките приятели, защото сме тук като част от НАТО. Имаме разбирането, че се подкрепяме и сме по-силни заедно в НАТО. Поради тази причина това учение ще бъде от полза и за двете страни, и за Алианса.

Хюсеин Тигли, контраадмирал от турския военноморски флот 

Анкара твърди, че Атина е нарушила международните споразумения, като е милитаризира острови близо до нейното крайбрежие. Освен това обвинява гръцката противовъздушна отбрана, че е прехванала турски изтребители по време на учения на НАТО над източно Средиземно море.

Гърция обясни действията си с аргумента, че трябва да защитава източните си острови срещу своя по-голям и по-силен във военно отношение съсед.